Minibary hotelowe

W prowadzeniu obiektu noclegowego jakim jest hotel, główną troską jest zadowolenie gości. W dużej mierze jest to odzwierciedleniem komfortu, jaki otrzymują. I to właśnie najwyższy komfort, jaki gwarantuje wyposażenie pokoi – między innymi na przykład minibarki – może być wyimaginowanym wierzchołkiem skali zadowolenia. Minibary, jako małe lodówki, w których przechowywane są przekąski (szczególnie napoje) pierwszej pomocy, przywodzą na myśl wrażenie komfortu. I to niezależnie od tego, czy ten, czy tamten gość faktycznie z nich skorzysta. W przypadku minibarów należy wziąć pod uwagę kilka podstawowych okoliczności. Przede wszystkim ryzyko, że koszty energii mogą nie być proporcjonalne do zainteresowania gości hotelowych, ale także to, że np. minibar powinien zwiększać komfort gościa w pokoju, a nie odwrotnie, więc musi nie bądź zbyt głośny. Decydujący może okazać się zatem system chłodzenia zastosowany w minibarze – możesz wybrać absorpcyjny, kompresorowy lub termoelektryczny.