Ochraniacz stołu

Stół w restauracji powinien być nakryty nie tylko obrusem, ale także ochraniaczem ze względów całkiem praktycznych. Klasyczne filce, które wyglądem przypominały rozciągliwą płachtę, zastąpiono ochraniaczem z gumki frotte. To prostsze, ale skuteczniejsze zabezpieczenie stołu. Ochraniacz jest mocny, antypoślizgowy i łatwy do mycia. Zapobiegnie zsuwaniu się obrusu, a jeśli wybierzesz obrus materiałowy, zabezpieczy Twój stół przed wszelkimi zabrudzeniami. Rozlane wino czy piwo, a nawet resztki jedzenia, które mogłyby uszkodzić jego powierzchnię, nie dotrą na stół. Ochraniacz pełni także funkcję izolacji akustycznej. Podczas stawiania ciężkich misek, szklanek lub sztućców wycisza reakcję dźwiękową. Stanowi także warstwę ochronną w przypadku uroczystości czy wesel, gdy stoły są obciążone bardziej niż zwykle, a stawiane na nich przedmioty mogą doprowadzić do uszkodzeń.
W przypadku mniejszych zabrudzeń wystarczy wyczyścić ochraniacz wilgotną ściereczką, w przypadku większych zabrudzeń ochraniacz można wyprać.